Historia

Do tej pory wędziliśmy głównie pstrągi,mięsa,a ostatnio także sery. Wędząc i  godzinami przebywając wśród tak niezwykłych okoliczności przyrody kujawskich ziem obfitych w naturlane surowce myślelismy o tym, co można jeszcze zwędzić naturze, by móc delektować się niepowtarzalnym, naturlanym smakiem wędzonek w codziennym życiu kulinarnym.

I wtedy pojawił się ten smak na podniebieniu. Idąc za tym smakiem , eksplorując naturę odkryliśmy,że można wędzić najpopularniejszą przyprawę tego świata – sól. Przez wiele dni, skrupulatnie dopilnowując i mieszając opracowaliśmy perfekcyjny proces wędzenia soli.

Uwędziliśmy sól panwiową dymem z drzew owocowych i okazało się, że w Polsce jesteśmy jedyni, którzy zwędzili naturze taki surowiec. Proces wędzenia naszej soli to aż 8-10 dni spędzone przy wędzarni. Pieczołowite i regularne mieszanie, co dwie godziny,aż do uzyskania idealnego, naturlanie odymionego koloru surowca. W tym długotrwałym i pracochłonnym procesie nie używamy środków przeciwzbrylających. Sól panwiowa jakiej używamy pochodzi z naszego regionu z niedaleko położonego Ciechocinka. Tam uzyskiwana jest ona w tradycyjnym procesie nie zmienionym od ponad 180 lat poprzez odparowywanie w warzelni soli solanki zagęszczonej uprzednio na tężniach ciechocińskich.

Spożywcza sól to naturalny bonus dla naszego zdrowia. Zawiera niezbędne dla harmonijnego funkcjonowania ciała pierwiastki wapnia, magnezu i jodku potasu. Spożywanie soli to dobrodziejstwo dla naszego organizmu. Jesteśmy złożeni głównie z wody, w której znajdują się rownież mikroelementy, które wydalamy przy codziennych fizjologicznych czynnościach. Pijąc samą wodę nie uzupełniamy ich. To właśnie spożywanie soli pozwala uzupełnić minerały w organiźmie,ale przede wszystkim pomaga zatrzymać w nim te, których organizm potrzebuje najbardziej.

Spożywając sól dbamy o siebie  i nasze bezcenne zdrowie. Jak można wykorzystać nasze produkty? Tu  wyobraźnia kulinarna i fantazja jest bezgraniczna. Zaczynając od poraw wegańskich, wegetarianskich ,a na tradycyjnych kończąc. Możemy dodawać ją do prostych potraw jak sery białe, jaja, ryby, warzywasosy, dania makaronowe,aż po mięsa i zupy.

Dla odważnych nasza wędzona sól może stać się ciekawym doświadczeniem kulinarnym przy poszukiwaniu nowych pomysłów i odkrywaniu potraw z pozoru nie oczywistych takich jak frytki z dyni , czy sernik z solą wędzoną.